2014-05-07 18:15:47• hírek • Kocsis Zoltán

Ilyen még nem volt! Női edző az európai topfutballban!

Talán még soha nem írtak egyetlen nap annyit világszerte a francia második osztályú labdarúgóklubról, a Clermont Footról, mint március 7-én. Az viszont biztosra mondható, hogy soha nem írta le nemzetközi sportsajtó egyetlen nap alatt annyiszor Helene Costa, az iráni női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a nevét, mint május 7-én. Hogy a kettő között mi az összefüggés?

Az, hogy a francia labdarúgó másodosztály jelenleg 14. helyen álló csapata szerdán világraszóló bejelentést tett: jövőre már nem Régis Brouard vezeti majd a csapat edzéseit, hanem a portugál Helene Costa! Ezzel a 36 éves szakember lesz az első nő, aki az európai topfutballban szereplő csapatot edzhet.

Helene Margarita dos Santos Costa fiatal kora ellenére már komoly tapasztalatokkal rendelkezik a labdarúgás terén. Már 26 évesen a portugál Leixoes játékosmegfigyelője volt, majd hasonló szerepkört töltött be a skót Celtic Glasgow-nál, míg egy másik világhírű klubnál, a Benficánál több korosztályos fiúcsapatot edzett - az elnyert trófeák alapján nem sikertelenül. Ezt követően a kuvaiti, majd az iráni női válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott.

A Clermont Foot csapatát 1911-ben alapították és az idők során olyan játékosok is megfordultak a színeiben, mint az 1998-as francia világbajnok Bernard Diomede.

Nem Helene Costa azonban az első nő, aki profi focicsapatot edzhetett Európában: a későbbi olasz szövetségi kapitány (természetesen a női válogatottról van szó) Carolina Morace 1999-ben ülhetett le az akkor az olasz harmadik osztályban szereplő Vitarbese kispadjára. A jelek szerint azonban valami nem stimmel az olaszoknál, hisz  2003-ban Luciano Gaucci, az akkor az élvonalban középcsapatnak számító Perugia elnöke bejelentette: két női játékost szeretne igazolni.

Az eddig legismertebb nő az európai fociban azonban továbbra is Gigi Oeri marad, aki 2006 és 2012 között a svájci sorozatbajnok Basel elnöke volt. Az utóbbi években pedig a szintén portugál Eva Carneiróról cikkezhetett a nemzetközi sportsajtó: ő három éve a Chelsea csapatorvosa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: